Menu

Blik op de koers

Met een maandelijkse bijdrage helpen Emile, Willemijn of Harman met het navigeren van de financiële markten en de zaken die van invloed zijn op jouw vermogen.

Hoe we met vermogensbeheer onze klant naar goud coachen

Augustus 2024 • Door Emile Drost

Eigenlijk was de gedachte zo gek nog niet. Wel was het nodig om het iets zorgvuldiger te formuleren.

Nog maar drie weken geleden keken we samen naar de zinderende finale 3x3 basketbal tussen Frankrijk en Nederland. Door de geweldige actie van Worthy de Jong, die op het allerlaatste moment twee punten pakte waardoor Nederland op de nipper de wedstrijd won, sleepte het team voor het eerst in de geschiedenis van het basketbal olympisch goud in de wacht. De kamer was te klein en de 19-jarige zoon van een vriend, zelf basketballer in een studententeam en hartstochtelijk bewonderaar van Worthy, trok bijna al zijn kleren uit en ging helemaal uit zijn dak. Na enige tijd brachten wat koele glazen het gesprek op bondscoach Aron Royé, die het Nederlandse team op de been had gebracht en het team naar het allerhoogste doel heeft begeleid. Plotseling zei hij tegen mij: “Jouw werk is toch eigenlijk hetzelfde, behalve dat het dan met geld is?" Ik begreep zijn vergelijking, maar vond dat teveel eer. "Bovendien ligt het net even wat anders," zei ik hem en probeerde dat hem uit te leggen. Hij doelde op het begeleiden van sporters die het allerhoogste doel willen bereiken en vergeleek dat met het behalen van het allerhoogste beleggingsrendement.

 

In de topsport gaat het erom de snelste te zijn, het hoogste te springen, het verste te werpen. Het resultaat van de heersende kampioen moet geëvenaard en vervolgens gebroken worden door een nieuw behaald resultaat.
Coaches begeleiden de sporters op hun moeilijke weg om het allerbeste resultaat te behalen. Die vaak lange weg is beslist niet eenvoudig, alleen al door de lichamelijke en mentale tegenslag die de sporter op zijn/haar weg tegenkomt. Niet zelden leidt dit tot grote risico’s, zoals zeer onlangs bleek uit de onthulling van de Britse atlete Rose Harvey, die de olympische marathon in Parijs uitliep met een gebroken dijbeen.

 

Bij vermogensbeheer begeleiden we klanten bij het behalen van hun financiële doel, maar dit hoeft zeker niet het allerhoogste rendement te betekenen. Integendeel, de hoogste rendementen leiden meestal tot de grootste risico’s. We bespreken samen met onze klanten welk doel behaald moet worden met een gegeven hoeveelheid geld binnen een te bepalen periode. Dat kan variëren van een goed pensioen tot het aflossen van een hypotheek of het bekostigen van langdurige zorg. Soms is het doel niet specifiek omschreven, maar algemeen van aard. In zo’n situatie kan het resultaat dat gedurende een bepaalde periode wordt behaald, voor meerdere bestemmingen worden aangewend.
We houden in dat geval de vinger aan de pols en bekijken we in nauw overleg met onze klant of bijstelling van ofwel het doel, ofwel de mate van risico noodzakelijk is.

 

Het grootste verschil met sporters coachen is dat bij vermogensbeheer, we streven naar het best mogelijke resultaat bij een te beheersen mate van risico. Hoeveel risico we nemen bij beleggen, bespreken we goed met elke klant. Vervolgens proberen we binnen deze geaccepteerde mate van risico het best mogelijke rendement te behalen.
Het best mogelijke rendement is dus zeker niet gelijk aan het hoogst haalbare rendement.

 

In sporttermen uitgedrukt betekent dit dat ik in mijn werk niet de topsporter coach die de olympische marathon van 42 kilometer in de snelste mogelijke tijd loopt, maar duurlopers bijsta die één of meer van de lange afstand wandelroutes lopen en daarvoor ook de tijd nemen. Het voorkomen van blessures, de begeleiding om het doel te halen en het stimuleren van een volgend doel zijn daarbij het allerbelangrijkste.

Emile Drost is oprichter en vermogens­beheerder bij De' Medici Vermogens­beheer.

 
Neem contact met ons op