Met een maandelijkse bijdrage helpen Emile, Willemijn of Harman met het navigeren van de financiële markten en de zaken die van invloed zijn op jouw vermogen.
Hoe hoog is jouw beleggingsrendement dit jaar? Heb jij een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille, dan zag jij de waarde van jouw beleggingen mogelijk met zo’n 20% tot 25% toenemen. Verschillende nationale beursindices - vaak de belangrijkste beursgraadmeter van een land - verbraken hun all-time high koersen. Op het moment van schrijven heeft de Amerikaanse S&P 500 in 2024 een rendement behaald van ruim 28%. De Nasdaq, de index met voornamelijk Amerikaanse technologieaandelen, is goed voor een rendement van ruim 33%! Misschien vind je dit wonderlijk in een jaar met zoveel onzekerheid in de wereld. Hoe kan het dat de beurzen zo goed presteerden, terwijl het jaar juist ook gekenmerkt werd door veel onzekerheden en instabiliteit in de wereld?
Onzekerheden Amerikaanse financiële markten vielen mee
Aan het begin van dit jaar bestond er veel onzekerheid over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Kon de inflatie wel beteugeld worden en zou de hoge rentestand in Amerika leiden tot een recessie? Deze zorgen bleken ongegrond: de Amerikaanse economie groeide goed en inflatie liep voldoende terug, zodat de Amerikaanse centrale bank, de FED, de rente kon verlagen. Dit zijn omstandigheden die de winstgevendheid van bedrijven gunstig beïnvloeden.
Een handvol Amerikaanse techbedrijven behaalden buitensporige rendementen
Daarnaast floreerden in het afgelopen jaar de techaandelen nog meer vanwege de hooggespannen verwachtingen van AI. De drie grootste technologietitanen (Nvidia, Apple en Microsoft) omvatten met hun beursgenoteerd kapitaal bijna 20% van de totale Amerikaanse aandelenmarkt. Nvidia behaalde dit jaar zelfs het duizelingwekkende rendement van 165%. De ontwikkeling van deze paar techbedrijven hebben daarmee een zeer grote invloed op de ontwikkeling van de hele Amerikaanse aandelenmarkt. De hoge waarderingen van techbedrijven in Amerika en het gunstige ondernemersklimaat trekken ook nieuwe (tech)bedrijven uit andere delen van de wereld aan, die de Amerikaanse beurs opzoeken om meer investeerders aan te trekken. Dit vergroot de dominantie van techbedrijven op Wall Street alleen maar meer.
Geen onrust na Amerikaanse verkiezingen
Tenslotte leverde de Amerikaanse presidentsverkiezingen ondanks de nek-aan-nek race een eenduidige winnaar op: Donald Trump. Een conflict over de verkiezingsuitslag waarvoor werd gevreesd, en de mogelijke burgerlijke onrust die daarop kon volgen, bleef daarmee uit. De Amerikaanse beurzen reageerde opgelucht en opgetogen, ook mede vanwege de voorgenomen (fiscale) plannen van Trump om het Amerikaanse bedrijfsleven te stimuleren.
Europese beurswinsten ondanks politieke en economische onzekerheden
De situatie in Europa is compleet anders dan in de Verenigde Staten. De twee grootste economieën van Europa, van Duitsland en Frankrijk, zitten in zwaar weer. Er zijn grote zorgen over het Franse begrotingstekort en de staatsschuld. Ook in Duitsland kampt de economie met steeds meer krimp. De oude industrie van Duitsland, zoals de auto-industrie en staalindustrie, kan niet op concurreren tegen de goedkopere producten en grondstoffen uit Azië. Dit wordt weerspiegeld door de meer gematigde resultaten van Europese beurzen. Frankrijk bungelt onderaan met een verlies van 2,45% ten opzichte van het begin van dit jaar. De Duitse DAX scoort dit jaar goed, maar dit wordt voornamelijk gedreven door het grootste techbedrijf van Duitsland, SAP, dat een rendement van 74% behaalde dit jaar. Het goede rendement is dus voornamelijk een weerspiegeling één enkel bedrijf in plaats van alle veertig bedrijven waaruit de Duitse index bestaat. De Nederlandse AEX behoort ook tot de top performers van Europa. Verschillende internationaal opererende bedrijven deden goede zaken dit jaar, waardoor er mooie resultaten werden behaald.
Wat betekent dit voor 2025?
Ondanks de onrust en instabiliteit in de wereld, heeft dus met name de Amerikaanse beurs sterk gepresteerd. Het kan verleidelijk zijn om hiervan volop te profiteren en om je beleggingen volledig op te bouwen uit Amerikaanse effecten. Toch bestaan er voldoende politieke en economische onzekerheden, die het tij op de financiële markten kunnen keren. De instabiliteit is nog niet verdwenen uit de wereld. Escalatie op één of ander front zou toch de aanleiding kunnen zijn voor een grote daling van de effectenbeurzen. Dus ook voor het nieuwe jaar is de spreiding van je beleggingsportefeuille, niet alleen in het aantal bedrijven, maar ook in werelddelen en sectoren, daarom het belangrijkste beschermingsmiddel van je portefeuille.
Willemijn Drost is vermogensplanner bij De' Medici Vermogensbeheer.