Met een maandelijkse bijdrage helpen Emile, Willemijn of Harman met het navigeren van de financiële markten en de zaken die van invloed zijn op jouw vermogen.

Stel je voor: een wereldwijd gespreide aandelenbelegging van 10.000 gulden in 1925 zou vandaag de dag bijna 1 miljoen euro (2,2 miljoen gulden, ofwel 220 keer zoveel) waard zijn. En dat zonder enige activiteit, zonder verkopen en zonder bij te kopen, ook niet in tijden van crisis of oorlog. Hoe is dat mogelijk? En belangrijker: wat kun jij hiervan leren voor je eigen beleggingen?
Wat betekent dat voor jou als belegger?
Wie leeft er meer dan honderd jaar? Je hebt er wat aan als je het kunt gebruiken, zou je kunnen zeggen. Maar deze 100 jaar bieden waardevolle inzichten voor iedereen die zijn of haar vermogen wil laten groeien. Heel veel verder kunnen we niet terug, omdat gedetailleerde informatie dan ontbreekt. De afgelopen honderd jaar kunnen we in zeven perioden verdelen:
1.Explosieve groei tijdens de Roaring Twenties
Stel dat je eind februari 1925 was gestart met beleggen van 100 gulden. De ‘Roaring Twenties’ met de ‘live now, pay later’-mindset, zorgen voor explosieve groei. Tot september 1929 zou jouw belegging ruim drie keer in waarde zijn gestegen (van 100 naar 323 gulden).
2. Stagnatie gedurende de Grote Depressie en herstel
In het najaar van 1929 volgt de beroemde beurskrach, met diepe economische en maatschappelijke gevolgen, zoals de depressie van de jaren dertig en een wereldoorlog. Jouw belegging zou flink in waarde dalen en pas begin 1951 weer op het niveau van vóór de beurskrach terugkeren.
3. Sterke stijging in de tijd van wederopbouw en economische groei
Na de Tweede Wereldoorlog breekt een periode van enorme economische groei aan. Vooral in de VS, waar ze op deze periode zullen terugkijken als de ‘Fabulous Fifties’ en later in Europa, waar het de tijd van ‘wederopbouw’ was. De zestiger jaren brachten ook in Europa meer welvaart. Eind 1968 bereikt de beurs een all-time high. In de periode tot aan 1968 groeit jouw belegging bijna vier keer (van 323 naar 1.220 gulden).
4. Inflatie, recessie en stagnatie zorgt voor zware correcties
Het jaar 1968 markeert het einde van een periode. De Vietnamoorlog wordt in al zijn hevigheid duidelijk en het hippietijdperk veranderde de wereld ingrijpend. De overgang naar de jaren zeventig luidden een periode van onbeheersbare inflatie in, vooral veroorzaakt door de oliecrisis. Deze veroorzaakten twee diepe recessies (medio jaren ’70 en begin 80’s). Pas in 1983 bereikt jouw belegging weer het niveau van 1968.
5. Explosieve groei door digitalisering
Vanaf 1983 begint één van de mooiste groeiperioden in de beursgeschiedenis. Innovaties zoals de personal computer, toegankelijke software in combinatie met het world wide web ontketenden een technologische revolutie en zorgden voor een onstuimige groei van de economie. Informatie en gegevens bleken ineens heel dichtbij en makkelijk te benaderen te zijn. In augustus 2000 bereikt de beurs weer een all-time high. Ondanks de beurscrash van 1987 groeit jouw belegging in deze periode bijna acht keer (van 1.220 naar 9.287 gulden).
6. Forse schommelingen door de dotcom-crash en financiële crisis
Maar de beurzen verwachtten teveel en hielden er geen rekening mee dat de voorspellingen van de prachtige technologische ontwikkelingen niet gelijk, maar pas na twee decennia zouden uitkomen. In 2000 knapt de dotcom-bubbel. Dit wordt gevolgd door 9/11, oorlogen in Afghanistan en Irak en uiteindelijk de Kredietcrisis (2007-2011). Jouw belegging daalt enorm en bereikt pas begin 2015 weer het niveau van augustus 2000.
7. Digitale revolutie door Big Tech en AI
De afgelopen tien jaar worden de markten gedomineerd door technologie, social media en AI. Het is ‘Big Tech’ dat domineert en Artificial intelligence (AI) dat fascineert. In deze jaren bevinden de beurzen zich regelmatig op steeds hogere niveaus die voorheen nog niet waren behaald. Hoewel er korte, scherpe dalingen waren door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne, blijft de algehele trend positief. Op 19 februari 2025 wordt een nieuw all-time high bereikt. Jouw belegging is in deze periode ruim verdubbeld (van 9.287 naar 21.994 gulden).
Door de beginwaarde van de belegging te vergelijken met de huidige waarde, zien we een indrukwekkende vermenigvuldigingsfactor van 220, wat aangeeft hoe aanzienlijk de beleggingswaarde in de loop der tijd is gegroeid. Omgerekend naar euro’s ontstaat een vermenigvuldigingsfactor van 100. En zo zouden 10.000 gulden in 1925 nu in 2025 1 miljoen euro zijn geworden.
Belangrijkste lessen uit 100 jaar beleggen:
- Beurzen bewegen in cycli: drie lange perioden (samen ruim 50 jaar) van stagnatie werden afgewisseld door vier sterke groeiperiodes (samen net iets minder dan 50 jaar);
- Emotie is jouw slechtste raadgever: actief handelen bij koersdalingen leidt vaak tot verkeerde beslissingen;
- Actief ingrijpen tijdens een beursdaling kan heel verkeerd uitpakken.
Waarom verkopen bij plotselinge koersdalingen niet verstandig is
Op het moment dat beurzen sterk in beweging zijn, reageren de meeste beleggers vaak impulsief. Tijdens recente forse beursdalingen kwamen beleggers massaal in beweging om van hun belegging af te komen, met vaak dramatische gevolgen. We zagen dit tijdens:
- Coronapandemie (maart 2020): De beurzen daalden in slechts een maand tijd 33,9%.
- Oekraïne-crisis (februari 2022): De beurzen verloren 17,5% in zes maanden.
Toch bleken deze dalingen over de hele periode van 2015 tot 2025 nauwelijks van invloed. De jaren 2019, 2021 en 2023 lieten namelijk groeicijfers van 27%, 29% en 18% zien.
Het verkopen van beleggingen bij een daling en kopen bij stijgingen leidt bijna altijd tot teleurstellingen. Emotie overheerst, wat zorgt voor impulsieve beslissingen. De beste strategie?
- Blijf geduldig en houd vast aan je strategie.
- Denk aan de lange termijn en laat emoties geen rol spelen.
Het lukt beleggers bijna nooit om dit in de praktijk langdurig op te brengen. De oplossing is eigenlijk eenvoudig: maak gebruik van een professionele vermogensbeheerder die je behoedt voor misstappen en zorgt voor een stabiel rendement.
Blog: Blik op de koers
Waarom je gisteren al begonnen had moeten zijn met je pensioen

Zo bouw je succesvol vermogen op – lessen uit 100 jaar beleggen

Waarom beleggen in Amerika cruciaal is voor jouw portefeuille

De' Medici
Samen jouw financiële doelen bereiken?
Wil je meer informatie, heb je vragen of wil je ons persoonlijk spreken? We zijn er voor jou en staan klaar om je te helpen.