Blog: Blik op de Koers
Maandelijks delen Emile, Willemijn en Harman hun inzichten over de financiële markten en de impact op jouw vermogen.
Laatste Nieuwsbericht
Waarom je gisteren al begonnen had moeten zijn met je pensioen
Jouw pensioen voelt als iets voor later. Die gedachte, dit gevoel, herken je ongetwijfeld. Je hebt nog 20 of 30 jaar, misschien zelfs 40 jaar te werken. Dus waarom zou je je daar nu al druk over maken? Maar draai het eens om: hoe lang wil je eigenlijk werken? En hoeveel tijd wil je daarna hebben om écht te genieten van alles wat je leuk vindt met de mensen van wie je houdt?
Meer nieuws-artikelen
Zo bouw je succesvol vermogen op – lessen uit 100 jaar beleggen

Stel je voor: een wereldwijd gespreide aandelenbelegging van 10.000 gulden in 1925 zou vandaag de dag bijna 1 miljoen euro (2,2 miljoen gulden, ofwel 220 keer zoveel) waard zijn. En dat zonder enige activiteit, zonder verkopen en zonder bij te kopen, ook niet in tijden van crisis of oorlog. Hoe is dat mogelijk? En belangrijker: wat kun jij hiervan leren voor je eigen beleggingen?
Waarom beleggen in Amerika cruciaal is voor jouw portefeuille

Als vermogensbeheerder vinden wij het van groot belang om een deel van jouw vermogen te beleggen in Amerikaanse Exchange Traded Funds (ETF's). Dit is niet alleen een strategische keuze, maar ook een kans om te investeren in een markt die wereldwijd een cruciale rol speelt.
Waarom de beurzen ondanks de onrust in de wereld zo goed presteerden in 2024

Heb jij een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille, dan zag jij de waarde van jouw beleggingen mogelijk met zo’n 20% tot 25% toenemen. Hoe kan het dat de beurzen zo goed presteerden, terwijl het jaar juist ook gekenmerkt werd door veel onzekerheden en instabiliteit in de wereld?
Hoe blij zijn de beurzen met Trump?

De Amerikaanse beurskoersen liggen na de verkiezingsdag gemiddeld circa 5% hoger, terwijl die in Europa met gemiddeld 2% zijn gedaald. Als we op de beleggers in de VS afgaan, wordt het ons duidelijk dat de Amerikanen hun nieuw gekozen president met veel meer enthousiasme begroeten dan de Europeanen.
Is slim zijn genoeg voor succes in beleggen?

Recent stuitte ik op het onderzoek van de Amerikaanse journalist Eleanore Laise (2012) naar de beleggingsclub van Mensa, de internationale vereniging voor mensen met een bijzonder hoog IQ. Laise vroeg zich af: zouden deze briljante geesten geen fenomenale beleggingsresultaten moeten behalen?
Hoeveel impact maak je met een belegging in een duurzame ETF?

Veel beleggers kiezen voor een duurzame investering om een positieve impact te bereiken op klimaat en maatschappij. Is duurzaam beleggen voor jou ook belangrijk? Dan is de grote vraag: in hoeverre maak je met een belegging in duurzame ETF’s een positieve impact?
Hoe we met vermogensbeheer onze klant naar goud coachen

Na enige tijd brachten wat koele glazen het gesprek op bondscoach Aron Royé, die het Nederlandse team op de been had gebracht en het team naar het allerhoogste doel heeft begeleid. Plotseling zei hij tegen mij: “Jouw werk is toch eigenlijk hetzelfde, behalve dat het dan met geld is?"
Sell in May?

Nu eindelijk de zomer een beetje lijkt door te breken en we de afgelopen maanden kunnen terugkijken op mooie rendementen, doet me dat denken aan een evergreen onder de talloze tegeltjeswijsheden die de effectenbeurscultuur rijk is: “Sell in May and go away, come back on St. Leger's Day.”
Waarom pensioenbeleggen loont

Het regelmatig opzij zetten van bedragen waar je niet meer aankomt tot het einde van de spaarperiode is bereikt, ofwel pensioensparen, loont dus. Je moet die opzij gezette bedragen dan wel op een goede wijze beleggen.
“Beleggen, dat kan ik toch gewoon zelf?”

Een vriendin stelde mij laatst op een verjaardag een soortgelijke vraag: “Maar waarom zou je een vermogensbeheerder nodig hebben? Beleggen kan ik toch gewoon zelf? Ik koop een wereldwijd aandelenmandje en ik blijf er jarenlang gewoon vanaf.”
Arbeidsproductiviteit: waarom het essentieel is voor échte economische groei

Terwijl de wereld met ademloze spanning de beurskoersen en politieke ontwikkelingen volgt, speelt zich een minder zichtbaar, maar cruciaal fenomeen af in de economie: de afnemende arbeidsproductiviteit. Dit begrip, hoewel vaak over het hoofd gezien in de dagelijkse nieuwsprogramma’s, is misschien wel de belangrijkste drijfveer achter economische groei, welvaart en daarmee indirect de beurskoers.
Wat betekenen de presidentsverkiezingen in Amerika voor jou?

Voel jij dat ook? Elke vier jaar, diezelfde opwinding en zenuwachtigheid die vele beleggers ervaren wanneer Amerika zich opmaakt voor de presidentsverkiezingen? Het is een tijd van speculatie, hoop, en soms zelfs vrees, over hoe de uitkomst van deze verkiezingen de economie en, belangrijker nog, onze portefeuilles zal beïnvloeden.
Waarom menselijk leed de beurs niet raakt

“Oorlog in Oekraïne en sinds oktober ook in Gaza. Zoveel ellende.” De emotie was duidelijk van zijn gezicht af te lezen. En het pijnlijke was dat hij, op papier althans, alleen al in die twee laatste maanden van het jaar EUR 150.000 had verdiend. Zijn beurskoersen dan niet gevoelig voor menselijk leed?
De' Medici
Samen jouw financiële doelen bereiken?
We zijn er voor jou om je vragen te beantwoorden, om goed te luisteren naar je wensen en je persoonlijk te adviseren. We nodigen je van harte uit bij ons op kantoor of voor een belafspraak.